FAQ Konsument

Här får du svar på frågor som vi ofta får, relaterade till produkterna och vår verksamhet. Om du inte hittar din fråga här är du mycket välkommen att ställa den till oss på info@peckas.se!

 

Produktionen och produkterna

Vad får fiskarna för foder?

Idag använder vi oss av ett företag i Norge som heter Skretting. De är globala ledare av tillverkning av fiskfoder. De producerar i Norge men har återförsäljare även i Sverige. Skretting erbjuder specialfoder för fiskar i olika tillväxtstadier och vi följer deras rekommendationer alltefter vår egen stam växer. Idag finns tyvärr inget framgångsrikt foder på marknaden som inte innehåller någon fiskolja och fiskmjöl alls, men Skretting är mycket engagerade i att använda proteiner från vegetabiliska källor i sina produkter, t.ex. raps. Utöver det är vi med i ett projekt som undersöker möjligheterna att använda insekter som proteinkälla i fodret.

Tillsätts några näringsämnen i vattnet?

Vår största tillgång är kunskapen om hur man upprätthåller balans mellan alla de biologiska entiteterna i vårat akvaponiska system. För att förenkla det hela; vi behöver balansera input (fiskfoder) och output (tomater) i vårat system. Om det blir en obalans i vattnets kemi, som inte kan lösas på ett naturligt sätt på grund av biologiska begränsningar, går vi in med det naturliga komponenten som saknas. Detta gäller oftast t.ex. kalcium, kalium, fosfater eller andra mikroelement som exempelvis järnjoner, som är grundläggande för tomaternas hälsa men är mycket knappa i fiskfodret.

Varför är ni inte märkta som Ekologiska?

Trots att konceptet akvaponi är minst tvåtusen år gammal har denna teknik ofta blivit förpassad till forskning snarare än produktion. På grund av det har akvaponi, liksom andra okonventionella odlingstekniker, blivit förbisedda när man bestämt definitionen av ekologisk odling. I andra delar av Europa anses akvaponi vara ekologiskt. Vi använder inte några som helst gifter eller skadedjursbekämpning i vår odling, ingen GMO, och ingen antibiotika till fisken. Vi har till och med helt plastfria förpackningar för tomaterna. På grund av vårt sluta kretsloppssystem har vi heller inget läckage ut i miljön, vilket i traditionella fiskodlingar och i artificiellt gödslade områden är den största orsaken till eutrofiering i vattenmiljöerna (när vattnet blir övergödslat så att det tas över av alger). Till och med energin vi använder kommer från förnybara källor! Det som hindrar oss från att få kalla oss ekologiska är helt enkelt att vi odlar i grus i våra biobäddar, snarare än i jord.

Kan man odla samma tomater som er om man tar frön från era tomater?

Du kan absolut så frön från våra tomater, och de kommer gro! Många av våra kunder gör så. Men på samma sätt som du inte är identisk med dina föräldrar, kommer du inte få exakt samma sorts planta som vi har, eller samma skörd och smak. I slutändan kommer  dock inget smaka så gott som det du odlar själv!

Vilka tomatsorter odlar ni?

Just nu odlar vi 6 sorter: Majorita (körsbärstomat), Daltari (körsbärstomat), Tomagino (kvisttomat), Mini San Marzano (plommontomat), Encor (salladstomat) och Edamso (bifftomat). Tomatsorter, liksom alla levande ting, evolverar varje år utvecklas nya sorter. Detta betyder att i framtiden kommer vi säkert odla andra sorter än idag. Vad som alltid kommer vara likadant är vår kvalitetsstandard!

Får fisken någon medicinering?

Nej! Våra biobäddar är vårt riktiga immunsystem: samma goda bakterieflora som konverterar fiskens biologiska materia till en form som går att tas upp av tomaterna agerar som ett naturligt filter för andra farliga mikroorganismer genom att helt enkelt konkurrera ut dem. Utöver det är det till stor fördel att arbeta i ett slutet system eftersom man enkelt kan isolera systemet från externa infektioner. I extrema situationer kan vi även isolera individuella fisktankar och behandla dem med naturligt havssalt; regnbågslax trivs bra i både salt och sött vatten, men farliga bakterier är inte lika flexibla!

Var kommer fiskynglen ifrån?

Vi köper vår fisk antingen som befruktade ägg eller som små yngel from andra odlare, beroende på tillgång. Vi föredrar att köpa befruktade ägg av både praktiska skäl som transport, djurens välmående, ekonomiska skäl och för att minimera risken att få in farliga mikroorganismer i vårat system. Därför vill vi gradvis röra oss mot att enbart befruktade ägg, och inte köpa yngel alls.

Hur många fisktankar har ni?

Vi har just nu 15 tankar á 40 kubikmeter. I varje tank kan vi odla upp till 35 kg fisk per kubikmeter, men vi har än så länge aldrig nått maximal kapacitet i alla tankar på samma gång. Vi har också ett litet kläckeri.

Hur stora odlingsytor har ni?

Just nu har vi tre växthus som totalt utgör 1 hektar odlingsyta.

Hur beställer man era produkter?

Du beställer produkter genom vårat formulär, som du hittar här.

Var kan man köpa era produkter?

På vår hemsida hittar du en karta där alla butiker som köper in våra produkter finns utmarkerade!